Biografie

Christina Guirlande (pseudoniem van G. Van den Eede-De Beule) werd geboren te Moerzeke (deelgemeente van Hamme, Oost-Vlaanderen).

Na de lagere school in haar geboortedorp studeerde zij voor onderwijzeres aan de Normaalschool O.L.V. Presentatie te Sint-Niklaas. Zij gaf daarna enkele jaren les aan de Oefenschool van hetzelfde Instituut.

Op haar dertiende begon ze met het schrijven van verhaaltjes maar vooral van gedichten. Ze gebruikte toen al het pseudoniem Guirlande, gevonden in het jeugdboek 'Sabinneke' van Beatrijs Vermeyen. Volgens haar 'een jeugdzonde waar je levenslang voor boet'.

Het leven als kind in een naoorlogs dorp was het thema van die eerste gedichten. De Schelde speelde er een grote rol in: er waren de getijden, het springtij van lente en herfst, het aantal schotbalken, het overstromingsgevaar, de zwaargeladen vrachtschepen, de 'plezierboten' op zondag die helemaal vanuit Antwerpen kwamen, de talloze uren in de schaduw onder de notenbomen op de dijk, waar de kinderen onder de middag de tijd zaten te vergeten en daardoor te laat kwamen op school, de lucht weerspiegeld in het onrustige water, de angstaanjagende wolken bij stormweer... Nog altijd maakt de Schelde een grote indruk op haar.

Als onderwijzeres schreef zij voor haar leerlingen verhalen, gedichten en toneelstukjes. Die werden meestal gepubliceerd in de tijdschriften van Averbode. Zij was een van de eersten in Vlaanderen om voor de jeugd over de Derde Wereld te schrijven. Haar verhalen voor jonge kinderen spelen zich overwegend af in de wereld van de fantasie.

Tot hiertoe verschenen een 65-tal boeken (jeugd- en kinderboeken, dichtbundels, novellen) en werden meer dan 750 verhalen, gedichten en korte essays gepubliceerd in tijdschriften, periodieken of weekbladen.

Zij schrijft ook gedichten voor volwassenen, gebundeld in tien dichtbundels. Talrijke gedichten werden in bloemlezingen opgenomen, o.a. bij Davidsfonds, Lannoo, Poëziecentrum. Een vijftigtal gedichten werden getoonzet door diverse toondichters. Zij schrijft, dikwijls in opdracht, teksten voor tiener- en kinderliederen.

Van 1977 tot 1981 maakte Christina Guirlande deel uit van de Adviescommissie voor de Letterkunde (nu Vlaams Fonds voor de Letteren) en was jarenlang secretaris van de Vereniging van Kunstenaars voor de Jeugd.

Zij vertaalt eveneens gedichten uit en naar het Frans.

Voor haar jeugdboeken ontving zij o.a. tweemaal de Boekenleeuw. Ook haar gedichten werden meermaals bekroond.

Christina Guirlande geeft naast schoollezingen cursussen over poëzie aan o.a. Leesclubs en Seniorenacademies.

In haar vrije tijd speelt zij piano (met een voorkeur voor de muziek van Chopin en Satie) of maakt aquarellen.

Ze houdt ook van poezen, bossen, sneeuw, rozen, lente, stilte, maar vanzelfsprekend vooral van haar kleinkinderen.

Foto van de auteur onder de pergola vol met licht- en donker-roze rozen
 contact